Кланът “Пеевски” прехвърля собственост

Куриоз: Георгиус Георгиу, но не този на ПИБ, е свързан с нов офшорен собственик на фирми на семейството на Пеевски

Фирмата „Алфа медиа груп“ ООД, която владее имотите на семейството на Делян Пеевски е сменила офшорния си собственик си преди година. Следите на собствеността водят към Кипър.

В края на 2013 и началото на 2014 г. разследвания на Николай Стайков и екип на сайта noresharski.com показаха многобройните имоти в България и Гърция, придобити от « Алфа медиа груп » и използвани от семейството на Делян Пеевски (виж тук и тук).

« Алфа медиа груп » e собственик на Е.К.П.И ЕАД, създадена през 2006 г. под името « Еко път » АД. За кратко изпълнителен директор и представител на фирмата е Зара Василева Петрова, жената от която Пеевски има дете. В началото на 2007 г. Зара Петрова излиза от Съвета на директорите и собственост е прехвърлена на « Диема груп » АД, след което фирмата е преименувана.

Към момента на разследването на Noresharski « Алфа медиа груп » е собственост на британската фирма NATA HOLDINGS LIMITED, която пък е собственост на бахамската офшорка NATA LIMITED. На 20 май 2014 г. обаче става промяна в собствеността на NATA HOLDINGS, която не е отразена веднага в британския търговски регистър. NATA LIMITED продава всичките си акции на JENKOPT LIMITED, фирма регистрирана в Хонг-Конг (документ: nata-jenkopt-2014-05-20).

Директор на JENKOPT LIMITED е кипърският гражданин Ники Стилиану, а собственик е сейшелската фирма TYLTRAD LIMITED (документ: jenkopt-tyltral). Така собствеността на Алфа и съответно на имотите, се премества от Бахамите на Сейшелите. Но това не е крайната дестинация, показа разследването на Биволъ.

ТYLTRAL LIMITED притежава акциите на британската фирма GLAMERAN LIMITED, създадена на 21 март 2014 г. От документите публикувани в британския търговски регистър става ясно, че директор на TYLTRAN е Георгия Ламбрианидес, а директор на GLAMERAN е Георгиус Георгиу (документ: glameran-tyltral-georgius).

Георгиу е познато име от разследванията на Биволъ за кредитния портфейл на ПИБ (виж туктук и тук), но не става дума за същия човек. Британският Георгиу, който също е кипърски гражданин, е роден през 1945 г., а този свързан с ПИБ е роден през 1971 г. Няма данни за роднинска връзка между двамата.

Пари от Ирена Кръстева в ПИБ за « Алфа медия груп »

Смяната на собствеността в « Алфа медия груп » съвпада с времето, когато медиите на семейството на Пеевски промениха отношението си към банкера Цветан Василев. Точно месец по-късно КТБ беше поставена под специален надзор, но бизнесът свързван с корпулентния депутат вече беше прекредитиран в ПИБ и ББР. След затварянето на КТБ още няколко фирми свързвани с ДПС, притежаващи крупни кредити, правят групово цедиране на вземане на ПИБ в КТБ, писа в блога си финансовия журналист Мирослав Иванов.

Пак там преди дни бяха публикувани доказателства, че Ирена Кръстева е покрила кредит на фирма на Зара Петрова от сметка на едноличната си фирма « Балканска медийна компания » в ПИБ. Същата фирма на име « Заир 2009 » е получавала и редовни месечни преводи от Ирена Кръстева, от порядъка на 15 – 18 000 лв., които са заминавали по сметка на « Алфа медия груп », според документите публикувани в блога.

За « Балканска медийна компания » стана ясно, че през 2013 г. ненадейно е получила 50 млн. лв. от лихви, след което в периода март-април 2014 е изкупила голяма част от имотите на « Алфа медия груп ». Става дума за същите имоти, които бяха разкрити в разследването на Noresharski.com. С този финансов удар на « семейството » е легализиран и разточителния начин на живот на Делян Пеевски, чиито доходи по това време са проверявани по сигнал на Протестна мрежа.

Произходът на парите, с които « Алфа медия груп » е закупила имотите обаче остава неясен. Прокурорката на ДПС Боряна Бецова прекрати проверката на семейството на Пеевски без да изследва имотните придобивки, въпреки очевидните връзки на фирмата с корпулентния клан и изтичането на значителни суми към (вече) кипърските офшорни георгиуси.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also